Home » Istorie » Rasputin, controverse despre moartea și viața sa. Vindecător ori șarlatan?

Rasputin, controverse despre moartea și viața sa. Vindecător ori șarlatan?

Publicat: 06.05.2024

Rasputin (1869 – 1916) este una dintre figurile controversate ale istoriei universale, personaj cunoscut pentru influența sa avută asupra familiei imperiale ruse Romanov (din 1613 și până în 1917, în iulie 1918 toți membrii fiind executați în mod brutal de către bolșevici). Viața și moartea sa sunt înconjurate de multe de mituri care l-au ridicat la un statut aproape legendar în Rusia. A fost descris în diverse moduri, de la obsedat sexual, la vindecător mistic, sabotor politic și călugăr renegat. A fost admirat și disprețuit în egală măsură. Mistic și sfânt. Depravat și demonic. Spiritual și șarlatan.

Rasputin se prezenta ca fiind o figură religioasă, pretinzând că are abilități supranaturale și afirmând nu doar că era binecuvântat cu puteri vindecătoare, dar și că putea comunica direct cu Dumnezeu. Iar pentru a-și demonstra puterile, recurgea la practici religioase, cum ar fi rugăciunile și semnul crucii, pe care le folosea în ritualurile sale de vindecare, considerând că această capacitate pe care o avea de a se conecta cu o putere spirituală superioară îi permitea să direcționeze energia binefăcătoare către cei aflați în nevoie.

Și cu toate că avea faima de om spiritual, vindecător cu abilități supranaturale, unii chiar crezând în această latură a lui, a existat și există un scepticism evident în rândul istoricilor și experților medicali cu privire la adevărul și eficacitatea puterilor sale prezumate.

Un bărbat carismatic și persuasiv

Rasputin era văzut, de asemenea, ca un bărbat carismatic și persuasiv, fiind cunoscut pentru talentul lui de a captiva și convinge oamenii. Avea o prezență impunătoare și atrăgea cu ușurință atenția celor din jurul său.

Înfățișarea lui Rasputin a fost adesea descrisă ca fiind neconvențională. Avea o statură înaltă, aproape intimidantă, ochi albaștri pătrunzători și o barbă deasă, iar aspectul său neîngrijit, dezordonat adăuga și mai mult mister personalității lui.

Mai era văzut ca un om cu un comportament frecvent considerat scandalos și discutabil din punct de vedere moral de către normele sociale ale vremii. Era cunoscut pentru consumul excesiv de alcool, pentru implicarea în petreceri orgiastice și pentru relațiile sale cu femeile, care includeau atât îndrumare spirituală, cât și presupuse întâlniri sexuale.

Controlul asupra afacerilor de stat

Unii îl vedeau ca fiind viclean și manipulator, folosindu-se de influența sa asupra altora pentru a-și promova propriile interese. Se amesteca agil în cercurile politice și sociale, reușind  să câștige încrederea și favoarea unor persoane influente. A fost unul dintre apropiații țarului Nicolae al II-lea și ai soției sale, Alexandra, intrând în grațiile familiei regale tocmai datorită capacității sale aparente de vindecător. Rasputin pretindea că îl putea ajuta pe fiul lor, Alexei, care suferea de hemofilie, reușind chiar să ofere un anumit grad de alinare copilului în timpul episoadelor de sângerare și să-i îmbunătățească starea, ceea ce a consolidat încrederea și recunoștința cuplului regal față de Rasputin.

În timp, relația dintre ei a devenit din ce în ce mai strânsă alimentând zvonurile și speculațiile privind controlul lui Rasputin asupra afacerilor de stat și asupra deciziilor politice ale țarului. Rasputin a devenit un consilier apropiat al cuplului imperial, iar mulți considerau că exercita o influență excesivă asupra deciziilor politice și administrative, fapt care a declanșat nemulțumiri și ostilitate în cercurile aristocratice și în rândul unor membri influenți ai societății ruse.

A supraviețuit mai multor încercări de asasinat

Rasputin a supraviețuit mai multor încercări de asasinat, înainte de a fi ucis în cele din urmă în 1916. Potrivit relatărilor, i s-au oferit prăjituri și vin otrăvite, însă efectul otrăvii a fost limitat sau nu a fost suficient de puternic pentru a-l ucide pe loc. În noaptea asasinării sale, a fost împușcat de mai multe ori de către prințul Felix Yusupov și alți conspiratori, rănile provocate de gloanțe fiind cele care i-au cauzat moartea.

Legendele și poveștile populare apărute de-a lungul timpului au alimentat misterul și speculațiile despre moartea lui Rasputin. Unii au spus că Rasputin ar fi fost aruncat în râul Neva, însă a supraviețuit, sau că datorită puterilor sale supranaturale, după ce a fost împușcat, a reușit să se ridice și să fugă.

Mituri despre Rasputin

Unul dintre mituri îl prezintă ca fiind un călugăr nebun și neîngrijit, care fusese respins de propria mănăstire. În realitate, Rasputin nu a fost călugăr, ci un țăran din Siberia. Nu a primit o educație formală și avea o practică spirituală controversată, dar nu există dovezi care să susțină afirmația că ar fi fost un călugăr nebun.

Ideile legate de puterile supranaturale ale lui Rasputin, cât și cele vindecătoare și abilitățile de prezicere a viitorului nu au fost totuși niciodată dovedite în mod concret, cu toată convingerea pe care au avut-o unii vizavi de acest lucru.

Un alt mit legat de viața lui Rasputin este, cum deja am amintit, acela al modului în care a murit. Se crede în mod obișnuit că Rasputin a fost ucis de multiple răni prin împușcare. Cu toate acestea, adevărata cauză a morții sale ar fi fost înecul în apele înghețate ale râului Malaya Nevka. Rasputin a fost împușcat de mai multe ori, dar a reușit să se târască afară din râu, însă a murit din cauza apei înghețate.

S-a născut într-o familie de țărani

Grigori Rasputin s-a născut la 21 ianuarie 1869, în satul siberian Pokrovskoye, într-o familie de țărani. Rasputin a avut o educație limitată și a petrecut cea mai mare parte a tinereții sale lucrând în agricultură și în alte meserii legate de viața de la țară. Datele înregistrate arată că Grigori a fost singurul dintre cei opt copii ai familiei care a supraviețui perioadei din prima copilărie. La sfârșitul vârstei de 20 de ani, în ciuda faptului că era căsătorit și avea o familie, Rasputin, preocupat de spiritualitatea ortodoxă, s-a angajat în mai multe pelerinaje, iar timp de câteva luni a stat la mănăstirea ortodoxă Sfântul Nicolae din Verkhoturye. Experiența de la manăstire, care a fost una transformatoare pentru Rasputin, a fost cea care i-a și adus reputația de mistic itinerant carismatic cu daruri de vindecător.

Rasputin s-a căsătorit la vârsta de 19 ani cu Praskovia Dubrovina, cei doi având având șapte copii, doar trei dintre ei supraviețuind până la vârsta maturității – Matrena (care mai apoi și-a spus Maria), Dmitri și Varvara.

Legende și speculații

Toți cei trei copii au locuit cu mama lor în satul Pokrovskoye, la aproximativ 1.150 km de Moscova, până în 1913, iar când situația lui Rasputin la curtea regală s-a consolidat, acesta a decis să se mute definitiv la Sankt Petersburg împreună cu fiicele sale, în idee de a le asigura un viitor onorabil. După ce le-a înscris pe Maria și Varvara la o școală pregătitoare, punându-le la dispoziție cei mai buni profesori, Rasputin a început să le introducă treptat în noul său cerc de prieteni – familia regală – acestea împrietenindu-se foarte ușor cu copiii Romanov.

Momentul morții lui Rasputin este, ca și viața lui, înconjurată de legende și speculații. Cu toate acestea, pe baza relatărilor disponibile, se crede că evenimentele s-au desfășurat în noaptea de 29-30 decembrie 1916 (conform calendarului iulian utilizat în Rusia la acea vreme).

A supraviețuit și a încercat să scape

În acea seară, Rasputin fusese invitat la palatul lui Felix Yusupov, un prinț rus și soțul surorii țarului Nicolae al II-lea. Yusupov și alți conspiratori, printre care Marele Duce Dmitri Pavlovici, au avut intenția de a-l asasina pe Rasputin, considerându-l o influență negativă asupra familiei imperiale și a politicii țării. Rasputin a fost dus într-o cameră aflată la subsolul palatului, unde i s-a oferit ocazia să consume prăjituri otrăvite. Se spune că a mâncat prăjitura fără să arate semne de otrăvire. Apoi, conspiratorii i-au administrat o cantitate mare de cianură, dar, din motive necunoscute, nu a avut niciun efect asupra lui Rasputin. Supărat și speriat, Yusupov a scos un pistol și l-a împușcat pe Rasputin în spate.

Cu toate acestea, în ciuda rănii, Rasputin a supraviețuit și a încercat să scape. A fost urmărit și împușcat de mai multe ori, corpul lui fiind găsit mai târziu în râul Neva. Legenda spune că în momentul în care a fost găsit, Rasputin era încă în viață, dar a murit ulterior din cauza rănilor și a hipotermiei.

Maria Rasputin a ajuns în Statele Unite ale Americii

La aproximativ un an și jumătate, avea să fie asasinată de bolșevici întreaga familie a Țarului Nicolae al II-lea. În noaptea de 16 spre 17 iulie 1918.

După moartea lui Rasputin, familia lui a părăsit Sankt Petersburg, dar numai Maria a reușit să plece din țara. Maria Rasputin, de-a lungul vieții, a scris trei memorii despre tatăl ei, a fost căsătorită cu un bărbat pe nume Boris Soloviev, absolvent al unei școli de misticism, având cu el două fiice, Tatiana Soloviev și Maria Soloviev.

După o perioadă în care a trăit în Europa, Maria Rasputin a ajuns și în Statele Unite ale Americii, după cel de-Al Doilea Război Mondial, angajându-se la o fabrică de armament, acolo unde a lucrat până la bătrânețe. În 1945 a primit cetățenia americană, iar în 1977 a murit, la aproape 80 de ani. Descendenții ei supraviețuitori locuiesc în Occident, iar nepoata ei, Laurence Huot-Solovyeva, vizitează ocazional Rusia.

Personalitatea lui Rasputin a fost transpusă în mai multe cărți, filme documentare sau artistice, iar câteva dintre peliculele care merită menționate sunt „Rasputin and the Empress”, un film din 1932 în regia lui Richard Boleslawski și Charles Brabin, cu John Barrymore (Rasputin), Ethel Barrymore și Lionel Barrymore în rolurile principale – o peliculă produsă de studioul MGM, cu un succes comercial semnificativ la momentul lansării sale. „Rasputin: The Mad Monk” (1966), regizat de Don Sharp cu actorul Christopher Lee interpretându-l pe Rasputin, „Rasputin” (1981) a lui Elem Klimov, cu Aleksey Petrenko în rolul principal, „Rasputin” (1996), al lui Uli Edel, cu Alan Rickman în rolul principal, o producție de televiziune produsă de HBO care a câștigat mai multe premii Emmy, inclusiv pentru interpretarea lui Alan Rickman în rolul lui Rasputin și, nu în cele din urmă, „Rasputin: The Dark Servant” (2011), în regia lui Louis Nero, cu Danila Kozlovsky în rolul principal.

Surse:

https://www.theneweuropean.co.uk/grigori-rasputin-great-european-lives/

https://www.britannica.com/biography/Grigory-Yefimovich-Rasputin

https://time.com/4606775/5-myths-rasputin

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Țarul Nicolae al II-lea, dominat de împărăteasă, care la rândul ei este dominată de un călugăr desfrânat şi pe jumătate nebun, Rasputin”

10 mituri despre Grigori Rasputin pe care oamenii încă le cred

Leon Troțki, revoluționarul rus asasinat în Mexic. „Dintr-un mit patriotic, poporul rus a devenit o realitate îngrozitoare”

Christopher Lee, cel mai bun Dracula al tuturor timpurilor

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase